Krista Smulders

 

 1. RUIS, Nijmegen

  RUIS, Nijmegen - 1 Michiel, 2 films en 3 vrienden (2018)

  .

  Groepsexpositie met Fran Hoebergen, Mike Moonen en Michiel Ubels

  .

  .


 2. Kunstpodium T, Join the Reunion

  Kunstpodium T, Join the Reunion (2018)

  .

  'Kunstpodium T is jarig! In 2018 blazen wij tien kaarsjes uit. Om deze mijlpaal te vieren, gaan wij diverse speciale evenementen organiseren door het jaar heen. We sluiten deze feestelijke periode af met een grote knaller!

  .

  Iedereen die in het verleden heeft meegedaan met het Apprentice Master project in de laatste tien jaar is uitgenodigd om een werk in te sturen voor deze grootste tentoonstelling. Meer dan honderd kunstenaars hebben zich opgegeven om een van hun werken te tonen. Alle media zijn vertegenwoordigd: video, sculptuur, fotografie, schilderijen, tekeningen, new media, digitale kunst…'


 3. OTOMAX, kostuumontwerp

  OTOMAX at Plateaukunst (2018)

  .

  Kostuumontwerp voor een performance van OTOMAX tijdens Plateaukunst 2018


 4. Kunst is lang, radio uitzending

  Kunst is lang (2018)

  Radio uitzending van Mister Motley

  .

  Op woensdagavond 28 maart is kunstenares Krista Smulders uitgenodigd om visueel te reageren op het gesprek tussen Christie van der Haak en presentator Luuk Heezen.


 5. Dating Applicatie, filmproductie

  .

  Dating Applicatie (2018)

  4K video / 39 minuten

  .

  Michiel is net afgestudeerd aan de kunstacademie en samen met zijn vriendin / assistent vertrekt hij voor twee maanden naar Zwitserland om de opnames van een eigenaardige blind date te monteren. Via online dating apps heeft hij twee onbekenden gevonden en samengebracht in een hotelkamer voor een romantische eerste ontmoeting. Binnen één avond leren de twee elkaar zeer intiem kennen in het bijzijn van een gitarist die de ontmoeting à la minute voorziet van een zwoele soundtrack. Vanaf de eerste aanraking tot aan de sensuele hoogtepunten wordt alles aangestuurd door een presentator met een microfoon en een stapel instructiebriefjes.

  .

  Productie-assistente bij de film van Michiel Ubels


 6. Galerie Wilms, Venlo

  .

  Amuse (2017)

  Galerie Wilms, Venlo

  .

  'Amuse is een zeer klein gerecht ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen.”
  Opening op vrijdag 1 september, deuren openen om 19.30 uur.

  In het eerste weekend van september verandert Galerie Wilms in een platform voor kunstenaars. Middels AMUSE laten we publiek en kunstenaar met elkaar kennis maken.

  Na een geslaagde eerste AMUSE in 2015 organiseert Galerie Wilms samen met Stichting het Raam dit nu opnieuw. In de tentoonstelling zal een grote veelzijdigheid aan kunstwerken van meer dan 50 kunstenaars worden getoond. Ieder kunstwerk wordt aangeboden voor dezelfde sympathieke prijs van 250 euro.'


 7. Museum van Bommel van Dam, Venlo

  .

  Playhouse '71-'17 (2017)

  Museum van Bommel van Dam, Venlo

  .

  Wat hebben een automonteur, yogaleraar, journalist en tattoeëerder met elkaar gemeen? Ze nemen allemaal deel aan Playhouse ‘71-‘17:. Tenminste als het aan gastcurator Sjors Bindels (Venlo, 1991) ligt, want wat hem betreft gaat het er vooral om Museum van Bommel van Dam als bruisend cultureel centrum open te stellen. Het museum moet aanvoelen als een comfortabele woonkamer waarin iedereen zich thuis voelt. De presentatie van het werk van met name jonge regionale kunstenaars moet dat gevoel versterken en niet in de weg staan. Playhouse ’71-’17: is geopend van vrijdag 9 juni tot en met zondag 20 augustus.


 8. De ENCI-Groeve, Maastricht

  .

  Flintstone fields (2017)

  De ENCI-Groeve, Maastricht

  .

  Kostuumontwerp voor de performance Flintstone fields van Miriam Sentler als onderdeel van Overgangzone


 9. De Nieuwe Nor, Heerlen

  .

  De haan heeft de broek aan (2017)

  De Nieuwe Nor, Heerlen

  .

  Een boosaardige kalkoen, een brutale meeuw, een nieuwsgierig roodborstje en meegaande eend beleven samen avonturen met een kip als aanvoerder. Tarotkaarten leiden hun verhaal van alledaagse rituelen tot raadselachtige angsten naar een curieus einde.

  .

  Groepsperformance in samenwerking met:

  Fran Hoebergen / Roy Vastenburg / Yaël Wolfs

  .

  Onder begeleiding van:

  Nina Willems / Marjolein van der Loo


 10. Greylight projects, Hoensbroek

  .

  Anatidaefobia (2017)

  Greylight projects, Hoensbroek

  .

  For the preparations of their musical the artist of the Parallel program worked last two months in the residency of Greylight Projects in Hoensbroek. The attributes and residue of the musical are presented in an exhibition in the Display.

  .

  In collaboration with:

  Fran Hoebergen / Roy Vastenburg / Yaël Wolfs


 11. Atelier Mondial, Basel

  .

  Met een vleugje Krista (2017)

  Atelier Mondial, Basel

  .

  Serie van digitale collages gemaakt tijdens een residentie van 2 maanden in Zwitserland.


 12. Dutch Design Week, Eindhoven

  .

  Laura Laura Laura (2016)

  HD video / 7 minuten

  .

  Vertoond in het Designhuis tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

  .

  De felgekleurde korte film Laura Laura Laura gaat over intimiteit binnen de digitale wereld. Een jonge man zit in de trein om zijn internet date voor de eerste keer in het echt te ontmoeten. Nerveus overdenkt hij al hun digitale conversaties.

  .

  Setting ontworpen voor de film van Michiel Ubels

  .

  .

  Bekijk de volledige film hieronder:

  .


 13. De Cacaofabriek, Helmond

  .

  FreshCacao (2016)

  De Cacaofabriek, Helmond

  .

  De artistieke commissie van de exporuimtes heeft afstudeerexposities van vier Nederlandse kunstacademies bezocht: AKV St. Joost Breda en Den Bosch, Fontys Maastricht en HKU Utrecht. Zij hebben gescout en deze jonge talenten geselecteerd voor een sprankelende en veelzijdige FreshCacao expositie!


 14. Studio Omstand, Arnhem

  .

  PULSE 9 - Ernstig Geschikt! (2016)

  Studio Omstand, Arnhem

  .

  'Ernstig Geschikt! is een Best Graduates Tentoonstelling, te zien in september in de Turbinekamers, de Accuruimte, het Trafohuisje en in het Paviljoen. De scouts van Studio Omstand zijn dit jaar weer alle Nederlandse academies afgegaan om de eindexamens Fine Art te bezoeken, met als doel de beste Fine Art afstudeerders van 2016 te ontdekken. Van de in totaal 10 academies werden dit jaar zeven talenten geselecteerd. Met genoegen wordt deze veelzijdige verzameling aan het grote publiek getoond bij Studio Omstand.'


 15. Academy of Fine Arts and Design, Maastricht

  .

  Are we having fun yet? (2016)

  Eindexpositie aan de Academy of Fine Arts and Design, Maastricht

  .

  Het volmondig uitspreken van gedachtes en het handelen hiernaar is iets waar veel vreugde uit voort kan komen. Om voor enkele seconden volledig overtuigd te zijn van iets, de twijfel toe te laten en geleid te worden door verwondering. Om dit gegeven publiek te maken en los te laten zonder te weten waar ideeën gaan stranden, moet je eerst moed verzamelen. Het is immers makkelijker om confrontatie uit de weg te gaan. Wat precies de uitkomst is van verzamelde moed blijft een avontuur. De bezoeker wordt in dit avontuur uitgenodigd. Are we having fun yet?

  .


 16. Metropolis M, publicatie

  .

  In haar werk richt Krista Smulders zich op het ritme en materiaal binnen een ruimte. Ze onderzoekt dit door verhoudingen en verbindingen tussen de gepresenteerde objecten en de toeschouwer op scherp te stellen. In ruimtelijke assemblages worden gegeven functies ontkend, en krijgen objecten en ruimtes een nieuwe functie.

  .

  Zoals in De gelukkige zak, een werkt dat ze maakte voor Beelden op het Vrijthof (2015), een openluchtexpositie waar nomadische woonvormen het thematische uitgangspunt vormden. Haar gedeconstrueerde vouwwagen bestaat uit een compositie waarin het beschuttende tentdoek gedeeltelijk in het voertuig hangt, in plaats van netjes opgespannen over het frame. De binnenruimte is daarmee grotendeels verdwenen, met een toegenomen openheid als resultaat. Zo ontstaat een visuele balans tussen het open buisframe en de zwaarte van het gedrapeerde tentdoek.

  .

  Dergelijk experiment met architectonische en vromelijke positionering zijn ook terug te vinden in andere werken van Smulders waarin zij een ‘ritmisch gevoel voor samenhang en de de/constructie’ nastreeft. Niet bij uitzondering spelen verschillende soorten textiel een prominente rol - een blijvende invloed van haar eerdere opleiding tot modeontwerper.

  .

  In haar fysieke collages worden verschillende stukken stof gecombineerd met uitgeknipte afbeeldingen uit magazines, planten, een skateboard en andere al dan niet zelfgemaakte objecten, om tot een uitgebalanceerd geheel te komen. Deze ruimtevullende installaties zijn gebaseerd op associaties tussen kleur en composities die tevens een interactie aangaan met de toeschouwer en diens positie in de ruimte.

  .

  Smulders vormt looproutes en barrières om de bezoeker te beïnvloeden in diens verwachting en beweging. Het gaat haar niet direct om het bieden van comfort, maar om een omgang af te dwingen. Tegelijk neigen haar installaties ook naar een setting van geborgenheid, met comfortabele hoekjes en huiselijke objecten.

  .

  Gepubliceerd in: Metropolis M eindexamens 2016

  Tekst: Vincent van Velsen


 17. Backlit Gallery, Nottingham

  .

  DE/STRUCTURED (2016)

  Backlit Gallery, Nottingham

  .

  'BACKLIT will host Kunstpodium T, an independent laboratory and platform for art students and contemporary artists. Kunstpodium T facilitates the development of the identity and cultural entrepreneurship for a new generation of artists. How do you create a bridge linking students graduating from art school to the professional field? How do you build a network as a young artist? Encounters, cooperation, networking and visibility for a new generation of artists are the points of focus of the Apprentice/Master project.

  .

  The Apprentice/Master project matches talented fine art students (BA or MA) from different art schools in Europe to renowned contemporary artists. During the project, groups of three to four apprentices work together and exhibit along with their master artist. The coming season will result in a series of 26 exhibitions in the United Kingdom, Spain, Lithuania, Belgium, Czech Republic, Hungary, Slovenia, The Netherlands and Ireland.'

  .

  Master Artist:

  Danica Maier

  .

  Apprentices:

  Ricardo van Eyck / Linde Boelen / Gregor Rozman / Roos Tulen


 18. Beelden op het Vrijthof, Maastricht

  .

  Home is where the House is (2015)

  Beelden op het Vrijthof, Maastricht

  .

  Voor de reizende tentoonstelling 'Home is where the House is' bouwen kunstenaars mobiele onderkomens voor de moderne nomade, die overal thuis is waar hij kan inloggen. Zijn leven speelt zich af in een geürbaniseerd landschap dat in toenemende mate bedreigd wordt door privatisering en commercialisering, waardoor huur en levensonderhoud steeds duurder worden. 'Home is where the House is' speelt in op de hierdoor ontstane trend rondom 'off-grid living' en 'tiny houses'. Kenmerkend voor dergelijke huizen is het kleine oppervlak dat desondanks alles biedt wat de moderne nomade nodig heeft en die bovendien makkelijk verplaatsbaar zijn.


Gemaakt met Berta.me